Site pictogram Thaesis

Technologische trends

Thaesis doet continu trendonderzoek naar de meest relevante maatschappelijke trends en baanbrekende technologische trends. Deze trends maken via onze interactieve tool TRNDR onderdeel uit van de Strategiekamer, de accumulatie van bewezen methodieken en aanpakken van ons adviesbureau. Trendonderzoek is van grote waarde bij scenarioplanning. Door mogelijke toekomsten te voorzien, erop te anticiperen en er vervolgens sneller op te kunnen reageren wordt de strategische besluitvorming binnen organisaties beter. Onze opdrachtgevers leren zo beter omgaan met onzekerheden.

Ontdek de 100 baanbrekende technologische trends. Ontbreekt er een technologische trend? Doe hier je suggestie. Wil je maandelijks een dosis inspiratie ontvangen? Schrijf je hier in.

100 baanbrekende technologische trends

3D light detection and ranging3D Light Detection and Ranging (LIDAR) is een technologie waarbij met behulp van lasers een driedimensionaal beeld van de omgeving kan worden gemaakt. Met geavanceerde LIDAR kan zelfs op hoge snelheden de omgeving accuraat in kaart worden gebracht, wat een belangrijke vereiste is voor volledig autonome voertuigen.
3D-lichtprojectiesMede als gevolg van de toename in werken op afstand is er meer aandacht voor 3D-lichtprojecties, ook wel bekend als hologrammen. Deze technologie maakt het mogelijk om de beleving van mensen die op afstand aanwezig zijn in bijeenkomsten te verbeteren door ze in de ruimte te projecteren.
4D printen4D printen is een vooralsnog experimentele uitbreiding op het 3D printen, waarbij er uit één structuur een driedimensionaal object wordt geprint dat op den duur van vorm kan veranderen. Op termijn kan dit de basis bieden voor zelfreparerende materialen.
5G5G is de nieuwe netwerkstandaard die met behulp van nieuwe radiofrequenties zorgt voor significante verbeteringen in de snelheid van het mobiele netwerk. De snelheid zal met de verandering van 4G naar 5G meer dan tien keer zo hoog worden.
Adaptieve weertechnologieAdaptieve weertechnologie focust zich op het veranderen van lokale weerspatronen om omgevingen tijdelijk bewoonbaar(der) te maken voor mensen. Deze technologieën bieden groeiende kansen in het licht van klimaatverandering. Echter, de impact op ecosystemen is nog onduidelijk. Daarnaast is er een noemenswaardig risico op negatieve neveneffecten.
AlgoritmetechnologieDoor ontwikkelingen in algoritmetechnologieën worden algoritmen steeds sneller, batterij-efficiënter en de uitkomsten van de algoritmen steeds beter. Hierdoor is het mogelijk om algoritmen vaker en succesvoller toe te passen in elektronische apparaten. Belangrijke technologische ontwikkelingen zijn unsupervised learning en reinforcement learning.
AtomtronicsAtomtronics is een technologie om goedkopere en energiezuinigere computers te maken, dankzij eigenschappen van de atomen zoals supergeleiding en superfluïditeit. De techniek vervangt elektronische circuits door circuits die op extreem koude atomen draaien.
Augmented realityAugmented reality combineert een virtuele wereld met de fysieke wereld door het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om navigatie intuïtiever te maken, en het kan gebruikt worden ten behoeve van de educatie van geschiedenis, door het verleden over het heden te projecteren.
Automatische dataclassificatieAutomatische dataclassificatie is een aanpak voor het identificeren, beschermen en beheren van informatie die al snel de beste praktijk is geworden. Geautomatiseerde classificatie is een techniek waarbij de classificatie van gegevens geautomatiseerd is, waardoor gebruikers en bedrijven veel tijd besparen en tegelijkertijd hun veiligheid verhogen.
BewegingsauthenticatieAuthenticatietechnologie focust zich steeds meer op het herkennen van bewegingen. Bijvoorbeeld met gait recognition, waarbij duizenden onderscheidende factoren van iemands manier van lopen worden onderscheiden om te kunnen bepalen wie het is. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor identificatie indien iemands gezicht niet zichtbaar is.
BiocomputersBiocomputers zijn computers die biologische materialen zoals DNA en eiwitten gebruiken om berekeningen uit te voeren waarbij gegevens worden opgeslagen, opgehaald en verwerkt. Met deze nieuwe manier van werken worden berekeningen op een fundamenteel andere manier uitgevoerd wat voor veel processen voordelen kan opleveren in efficiëntie en output.
Biometrische technologieBiometrische technologie focust op het ontwikkelen van een combinatie van geavanceerde sensoren en getrainde algoritmen om personen te identificeren op basis van fysieke kenmerken. Toepassingen hiervan zijn in-screen vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning.
BioplasticsBioplastics, of biopolymeren, worden gemaakt van algen, mariene chitines, cellulose en een grote verscheidenheid aan hernieuwbare biomassabronnen. Het organische karakter maakt het gemakkelijker afbreekbaar, waardoor het een groen alternatief is voor plastic gemaakt met fossiele brandstoffen. Dit helpt klimaatvervuiling terug te dringen.
BioprintingBioprinting stelt (bio)medische wetenschappers in staat om lichaamseigen cellen met biomaterialen te vervangen of te verbeteren. Zo kunnen in de nabije toekomst slachtoffers van brandwonden worden geholpen door huidcellen op het beschadigde lichaamsdeel te ‘printen’, maar kunnen ook kunstmatige botten inclusief gewrichten en pezen worden gefabriceerd.
BlockchainBlockchain is een gedistribueerd publiek grootboek dat alle digitale transacties bijhoudt en tegelijkertijd registreert op computers in het netwerk. Tot nu toe controleerden banken, instituten, toezichthouders en notarissen transacties. In theorie zou blockchain deze betrouwbare derde partijen volledig kunnen vervangen.
Brain-computer InterfacesDe brain-computer interface is een directe communicatieweg tussen de hersenen en een extern apparaat, gebaseerd op neurale activiteit die door de hersenen wordt gegenereerd. Hoewel veel benaderingen gebruik maken van invasieve apparaten, zijn de meest veelbelovende initiatieven gebaseerd op niet-invasieve benaderingen.
Car-to-car meshnetsCommunicatie en internetverbinding zijn een belangrijke bottleneck in het realiseren van een hogere mate van autonomie van voertuigen. Car-to-car meshnets zijn hiervoor mogelijk een oplossing waarbij rijdende auto’s een onderling netwerk opbouwen om met elkaar en het internet in verbinding te blijven.
Circulaire rakettechnologieBinnen de ruimtevaarttechnologie is er in toenemende mate aandacht voor de circulariteit van de raketten. Voor commerciële partijen met grootse ruimteambities is de betaalbaarheid en daarmee de herbruikbaarheid van groot belang. Zo is SpaceX bezig met het landen en hergebruiken van raketten en ontwikkelt en 3D-print RelativitySpace herbruikbare raketten.
Cloud beveiligingOrganisaties zullen oplossingen nodig hebben voor één alomvattend beveiligingssysteem voor hun cloud- en hybride omgeving. De oplossingen variëren van eenvoudige gebruiksmonitoring en beveiligingsblootstelling tot zeer specifieke handhaving van het beveiligingsbeleid van een onderneming.
CO2-opslagCO2-opslag, de verzamelnaam voor carbon capture, utilization and storage or sequestration, is een belangrijke technologie waarmee nog grote stappen kunnen worden gezet om klimaatverandering te beperken. Hierbij wordt onderzocht hoe CO2 kan worden afgevangen, opgevangen, gebruikt, opgeslagen en permanent worden vastgelegd.
CobotsCobots zijn een subcategorie van robots. In tegenstelling tot robots die zelfstandig of met beperkte begeleiding opereren, zijn cobots ontworpen om samen te werken met mensen. Daarbij worden in een gezamenlijke omgeving handelingen en taken van mensen versneld en ondersteund door de cobots.
Cognitive computingBij cognitive computing worden menselijke gedachten gemodelleerd en gesimuleerd. Het doel is om computers menselijker te maken, wat moet leiden tot betere op feiten gebaseerde besluitvorming.
ComputerlinguïstiekComputerlinguïstiek is een machine learning-techniek waarmee computers lopende tekst geautomatiseerd leren verwerken met behulp van deep learning. Door middel van computerlinguïstiek kunnen grote hoeveel-heden ruwe data automatisch worden geanalyseerd om bijvoorbeeld patronen op sociale media platforms te identificeren.
Contextbewust programmerenContextbewust programmeren bestaat uit applicaties en diensten die gebruik maken van contextuele gegevens over een persoon of object om proactief te anticiperen op de behoeften van de gebruiker. Het leidt de context af uit de interacties tussen de gegevens voordat er op basis van die context acties worden gestart om de meest geschikte inhoud aan te bieden.
Continue authenticatieContinue authenticatie maakt gebruik van gedragsmatige biometrie om vast te stellen of een individu is wie hij of zij zegt te zijn. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van stem, typestijl, muisgebruik, hartslag en looptempo.
Cyberaanvallen op IoT-apparatenInternet-of-Things apparaten zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen, omdat de mogelijkheden voor beveiliging van kleine, energiezuinige apparaten beperkt zijn.
Data trustsData trusts zijn een manier om vanuit gezamenlijke partnerschappen mensen in staat te stellen om zich veilig door de verwarrende wereld van dataverzameling te bewegen. Het data trust acteert als een onafhankelijke organisatie die optreedt als tussenpersoon voor de gegevensverstrekkers en toeziet op het correcte gebruik van hun gegevens, waardoor privacy en veiligheid worden gewaarborgd.
DataopslaginnovatieDoor de toenemende kwaliteit van audio en video wordt de hoeveelheid opgeslagen data en het totale datagebruik van individuen en bedrijven steeds hoger. Veel technologische ontwikkelingen op het vlak van dataopslag richten zich dan ook op het verbeteren van de efficiëntie en verhogen van de capaciteit. Belangrijke ontwikkelingen hierbij zijn onder andere ferroelectric RAM en magnetoresistive RAM.
DeduplicatieDeduplicatie is een techniek voor datareductie, waardoor het mogelijk wordt om opslagruimte efficiënter te benutten. Door de exponentieel toenemende omvang van bestanden door kwaliteitsverhoging en de omvangrijke opslagmethode van onder andere cryptovaluta, wordt dit steeds belangrijker. Deduplicatie reorganiseert data zodanig dat duplicate bytes worden gesignaleerd en niet worden gedupliceerd.
Deep fakeDeep fake is het samenstellen van menselijke beelden op basis van AI. Met deze technologie kunnen nepfoto’s en -films worden gemaakt die niet van echt te onderscheiden zijn.
Deep learningDeep learning komt voort uit algoritmen die meerdere lagen van niet-lineaire transformaties gebruiken om conclusies te trekken uit zintuigelijke signalen. Deze deep learning technieken kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om computeroutput van camerabeelden te interpreteren.
Deep webHet zogenaamde deep web is het gedeelte van het internet dat niet door traditionele zoekmachines zoals Google wordt bereikt. Slechts het oppervlakte van het internet wordt door deze zoekmachines bereikt en dus blijft een heleboel kennis al dan niet opzettelijk verborgen in de dieptes van het internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan markten voor illegale transacties.
Diamagnetic levitationBij diamagnetic levitation wordt een voorwerp aan het zweven gebracht door een wisselend magnetisch veld onder dit voorwerp te creëren. Hierdoor ontstaat er ook in dat voorwerp een magnetisch veld, wat afstoting tot gevolg heeft. Een tot de verbeelding sprekende toepassing van deze technologie is de magnetische zweeftrein.
Digitale tweelingEen digitale tweeling is een digitale replica van een fysiek product, proces, systeem of dienst. Digitale tweelingen worden vaak gebruikt in een vroeg stadium van productontwikkeling en vervolgens bewaard om in een later stadia onderhoud, inspectie en productverbeteringen te kunnen testen.
Digitale valutaContant geld begint steeds meer uit de gratie van de bevolking te vallen. Het wordt ervaren als onhandig, onhygiënisch en fraudegevoelig. Ontwikkelingen op het vlak van digitale valuta, zoals cryptomunten en digitale vormen van contant geld, nemen hierdoor toe in populariteit.
DronesDrones zijn onbemande luchtvoertuigen. Er worden grote ontwikkelingen gemaakt in het ontwerp van de navigatiesystemen voor drones. Deze systemen gebruiken vaak twee verschillende technieken tegelijk, bijvoorbeeld GPS en GLONASS. Daarnaast worden technologieën zoals Radar, LIDAR en fotonische sensoren toegepast om obstakels te ontwijken.
Edge computingEdge computing focust op processen die aan het einde van een netwerkketen worden uitgevoerd. Edge computing richt zich in tegenstelling tot de cloud op het uitvoeren van processen zo dicht mogelijk bij de databron. Daarbij is de utopie dat miljarden ‘Internet of Things’-apparaten samen een intelligent netwerk vormen.
Elektrische luchtvaartOm luchtvaart te verduurzamen is er in toenemende aandacht voor de elektrificatie van vliegtuigen. Veel innovatie richt zich hierbij op het creëren van lichte batterijen met voldoende capaciteit voor korte lijnvluchten. Vanwege de stijgende brandstofprijzen en lage onderhoudskosten, lijken elektrische lijnvluchten op korte termijn al economisch rendabel te worden.
Elektromagnetische inductieElektromagnetische inductie is een technologie waarbij voltage wordt gecreëerd door een verandering in een magnetisch veld. Deze technologie maakt het mogelijk om elektronische apparaten draadloos op te laden. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan het onderweg opladen van elektrische voertuigen.
Emotion control devicesMet een groeiend inzicht in de werking van ons brein wordt het ook mogelijk om de cognitieve en emotionele processen te controleren en te beïnvloeden. Zo zouden controversiële resultaten kunnen worden bereikt met bijvoorbeeld door psychopaten met behulp van deze technologie te beïnvloeden in hun geestestoestand.
Fijnmazige roboticaOm robots beter te laten functioneren in een wereld die is ontworpen voor mensen, is het belangrijk om te werken aan de fijnmazigheid van robots. Door fijnmazigheid toe te voegen aan robots wordt de inzetbaarheid en bruikbaarheid in onze samenleving verbeterd.
Flexibele OLEDFlexibele Organic Light Emitting Diodes (OLED) is de technologie waarbij flexibele schermen kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van kleine flexibele semiconductors. De toepassing van deze technologie maakt het mogelijk om een apparaat opvouwbaar te maken en zo de functionaliteit van een telefoon en een tablet in één apparaat te bieden.
Fluid spintronicsFluid spintronics is kort voor fluid spin transport electronics, en is een technologie waarbij de spin van een electron wordt gebruikt om de magnetische staat van data opslag discs te veranderen. Zo kan data razendsnel via een ‘magnetische snelweg’ over deze opslagschijven reizen, waardoor bewegende delen niet meer nodig zijn en de opslagcapaciteit enorm zal toenemen.
Fotonische sensorenFotonische sensoren staan aan de basis van een breed scala aan nieuwe beeldverwerkingstoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan positie-inspectie, kleurherkenning, gezichtsherkenning, contourherkenning, gelaatsuitdrukkingen en nachtzicht.
Gedifferentieerde privacyGedifferentieerde privacy, vaak gekoppeld aan differentiële privacy, is een systeem om informatie over een dataset openbaar te maken door de patronen van groepen binnen de dataset te beschrijven, terwijl informatie over individuen in de dataset wordt achtergehouden. Door ruis toe te voegen aan datasets die worden verzameld kan de privacy van individuen worden bewaakt.
GenoombewerkingGenoombewerking is een medische procedure op het gebied van gentechnologie, waarbij het DNA in het genoom van een organisme wordt ingevoegd, vervangen, gemodificeerd of verwijderd. De toepassingen van genoombewerking strekken zich uit van de ontdekking van geneesmiddelen tot de bestrijding van specifieke medische aandoeningen en syndromen.
Groene waterstofGroene waterstof is de naam voor waterstof die is opgewekt met behulp van duurzame energie. Gezien de hoge energiedichtheid van waterstof wordt er een belangrijke rol aan toegeschreven in de energietransitie. Groene waterstof kan worden opgewekt door ontwikkelingen naar het realiseren van megawatt-scale electrolysers.
Honey encryptionHoney encryption is een nieuwe methode van het versleutelen van digitale informatie die hackers moet afschrikken door iedere keer nepdata te leveren als het wachtwoord verkeerd wordt ingevoerd. Hiermee worden hackers vertraagd doordat het identificeren van de echte data vele malen moeilijker wordt.
Horizontale integratie binnen appsGrote technologiebedrijven proberen de diensten die zij aanbieden aan gebruikers zo veel mogelijk uit te breiden binnen één app, zodat de gebruikers de app niet meer hoeven te verlaten. Zo heeft Facebook inmiddels ook een interne marktplaats en biedt Amazon niet alleen een platform voor boeken en andere producten, maar ook voor services.
Hyper-accurate geopositioneringMet behulp van software-updates van satellieten in de ruimte en technologische vernieuwing van de communicatiestations op aarde, wordt hyper-accurate geopositionering mogelijk. Deze technologie brengt het welbekende GPS naar een nieuw niveau waarbij de foutmarge niet langer wordt uitgedrukt in meters, maar in centimeters. Deze technologie wordt onder andere gebruikt in autonome voertuigen, drones en in de landbouw.
Invisible computingSmartphones, tablets, onze laptops en desktops nemen allemaal een groot deel van onze focus en ons mentale redeneer-vermogen in beslag. Met de opkomst van technologieën als spraakherkenning, virtuele assistentent, XR en machine learning komt de belofte van apparaten die diep en natuurlijk in ons dagelijks leven integreren binnen handbereik. Hierbij interacteren we op een ‘onzichtbare’ manier met de computers om ons heen.
Knowledge graphsKnowledge graphs maken een link tussen verschillende databases om daaruit nieuwe kennis te verkrijgen. Google linkt bijvoorbeeld woorden met concepten om de context van een vraag te begrijpen en daarmee een beter passend antwoord te kunnen geven.
Kunstmatige emotionele intelligentieKunstmatige emotionele intelligentie – ook wel facial coding genoemd – is een technologie die emoties kan herkennen door gezichtsuitdrukkingen en spraak te analyseren. Hiermee kan technologie effectief inspelen op de emoties van haar gebruikers.
KwantumcomputersEen kwantumcomputer maakt gebruik van de speciale eigenschappen die kwantumdeeltjes bezitten – superpositie, interferentie, en verstrengeling – waardoor deze computer exponentieel sneller is dan de huidige binaire computer. Daardoor kunnen complexe berekeningen razendsnel worden uitgevoerd.
KwantuminternetKwantuminternet is een combinatie van technologieën waarmee een communicatiesysteem voor verschillende kwantumcomputers wordt gecreëerd. De focus ligt hierbij op veiligheid, schaalbaarheid en complementariteit.
KwantumteleportatieKwantumteleportatie is de techniek waarbij informatie van een kwantum, bijvoorbeeld de stand van een atoom of foton, precies kan worden overgedragen van het ene deeltje naar het andere. Een praktische toepassing hiervan is een volledige veilige manier van communicatie.
Lichtgevoelige nanodeeltjesLichtgevoelige nanodeeltjes, ook wel colloïdale quantumdots genoemd, zijn een nieuw type materiaal dat zonnecellen vele malen goedkoper en flexibeler kan maken. Deze deeltjes kunnen in andere materialen verwerkt worden en zo de bovengenoemde begeerlijke eigenschappen combineren.
LithografieLithografie is een zeer belangrijke technologie in het produceren en verbeteren van elektronische chips, waarbij met behulp van lichtstralen met specifieke intensiteit en golflengtes complexe structuren van transistoren worden gecreëerd. Ontwik-kelingen richten zich hierbij onder andere op licht en lasers, lenzen en spiegels, mechanica en mechatronica en accuratesse.
Machine learningMachine learning refereert aan een categorie van algoritmen die beter worden in het behalen van het doel naarmate het een taak vaker heeft uitgevoerd. Dit wordt veel gebruikt in combinatie met data-analyses. Zo kunnen deze zelflerende algoritmen bijvoorbeeld complexe spellen leren spelen en auto’s leren beter te anticiperen op het verkeer.
Medical upgradingMedical upgrading is het ontwikkelen van medische protheses om de kwaliteiten van het menselijk lichaam te verbeteren. Een voorbeeld zijn bionische oren die meer frequenties kunnen horen dan menselijke oren en een digitale neus die met behulp van volatile organic compounds het mogelijk maakt om geuren te vertalen naar code om deze digitaal te versturen.
MemristorsDe memristor wordt ook wel het godsdeeltje van de elektronica genoemd. Het is een weerstand met een geheugen waardoor het kan onthouden welke waarde het heeft, ook als er geen spanning doorheen gaat. Memristors zouden grote gevolgen voor de computerindustrie kunnen hebben door de capaciteit en snelheid van werkgeheugens exponentieel te verbeteren.
Menselijke roboticaMenselijke robotica is een samenwerking tussen verschillende technische wetenschappen die zich bezighouden met theoretische implicaties en praktische toepassingen van menselijke robots. Het doel is om taken over te nemen van de mens, waarbij te denken valt aan robots die ouderen uit bed helpen, het riool schoonmaken en zelfs operaties uitvoeren.
MetaverseEen metaverse is een online wereld die overlapt met de fysieke realiteit, waarbij gebruikers met avatars en online eigendommen in verschillende delen van de wereld samen kunnen komen, met een volledige online economie. Diverse grote technologiebedrijven werken aan (delen van) een metaverse, waaronder Facebook en Epic Games.
Micro elektriciteitsnetwerkenOm effectief in te spelen op de veranderingen die verduurzaming hebben op het elektriciteitsnet, wordt er veel aandacht gegeven aan het ontwikkelen van betrouwbare micro elektriciteitsnetwerken. Deze hyperlokale elektriciteitsnetwerken zorgen op hernieuwbare wijze voor onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
ModularisatieModularisatie is het ontwikkelen van een product, apparaat of code in modules die onafhankelijk van elkaar gerepareerd en verbeterd kunnen worden. Hierdoor wordt het mogelijk om technologie minder snel redundant te laten zijn, hetgeen zal leiden tot een lagere vraag naar nieuwe toestellen met de bijbehorende grondstoffen en een kleinere afvalstroom.
MulticoreMulticore focust op het vergroten van de rekenkrachten van computerchips. Chiptechnologie maakt grote stappen door ontwikkelingen passend bij één ecosysteem. Zo combineert Apple nu tal van systeemaspecten op één krachtige chip. Goede chips hebben tegenwoordig wel 57 miljard transistors, een 10-core CPU-architectuur en een GPU met 32 cores.
Neurolinguistisch programmerenNeurolinguïstisch programmeren is een nieuwe tak van programmeren die computers inzicht geeft in menselijke spraak, gefocust op de onderliggende menselijke toon, sarcasme, woordspelingen en nog diepere contextaanwijzingen zoals dubbele betekenissen. De stem wordt hiermee de nieuwe gebruikersinterface van apparaten die gebruikmaken van deze manier van programmeren.
Neuromorphic computingNeuromorphic computing verwijst naar computertechnologieën die zijn geïnspireerd op de manier waarop het menselijk brein informatie verwerkt. Door architecturen na te bootsen die vergelijkbaar zijn met die van zenuwstelsels van levende wezens, kunnen nieuwe manieren van informatierepresentatie worden ontwikkeld.
Next-gen nucleaire energieIn het kader van de energietransitie is er een grote vraag naar betaalbare en schaalbare alternatieve duurzame energievormen. Innovaties in nucleaire energie, zoals Integral Molten Salt Reactors en Small Modular Reactors, kunnen hiervoor op de korte termijn oplossingen bieden. Deze technologieën vergroten namelijk de efficiëntie en verkleinen de risico’s van nucleaire energieopwekking.
Non-Newtonische materialenNon-Newtonische materialen zijn materialen die lijken te functioneren tegen de normale regels van zwaartekracht zoals omschreven door Newton. Zo zijn er materialen die normaal elastisch en zacht zijn, maar onder druk rigide worden. Toepassingen voor non-Newtonische materialen zijn bijvoorbeeld comfortabele helmen.
Open intellectual propertyDe roep om meer open source initiatieven in plaats van intellectueel eigendom neemt steeds verder toe. Waar open source online al vaak dominant is, bijvoorbeeld met programmeertalen, groeit de roep in meer hoeken van de maatschappij. Als gevolg van de Coronapandemie wordt er in toenemende mate waarde gezien in open source in de farmaceutische industrie.
Open-source intelligenceOpen-source intelligence is een verzamelnaam voor technologieën die focussen op het verzamelen van publieke data en het maken van modellen en beslissingen op basis van deze data. Doorgaans wordt de data verzameld met een multifactormethodologie, waardoor deze zowel kwalitatief als kwantitatief kan zijn.
Papier-polymeer batterijenPapier-polymeer batterijen zijn potentieel een goedkoop, milieuvriendelijk en zelfvoorzienend alternatief voor Lithium-ion batterijen. De grootste uitdaging in de ontwikkeling ligt in de lage output. De toepassingen voor een duurzame en goedkope batterij zijn tegenwoordig talrijk.
Persuasive technologyPersuasive technology is de verzamelnaam voor technologieën die erop zijn gericht om de houding, het gedrag of de opvattingen van de gebruiker te veranderen. Dit gebeurt door middel van feedback op wat de gebrui-ker doet en door de gebruiker ‘advies’ te geven over het gewenste gedragspatroon. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat die je verleidt om energie te besparen.
Photovoltaic innovationPhotovoltaic (PV) innovation focust zich op het vernieuwen, verbeteren en breder inzetbaar maken van technologieën die licht omzetten in elektriciteit. Denk hierbij aan coatings die zonnepanelen efficiënter maken, het verhogen van de capaciteit van panelen en omvormers en het verwerken van PV-technieken in andere oppervlakten zoals fietspaden.
PicotechnologiePicotechnologie is de techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes in de grootteorde van picometers (één biljoenste van een meter). De ontwikkelingen in het werken op deze schaal maken het mogelijk om nog kleinere computers en producten te ontwikkelen, zoals sensoren die in de bloedbaan kunnen werken.
Predictive > preventive beveiligingWaar preventieve technologie met monitoring en response vroeger de standaard was in IT-beveiliging, vraagt de groeiende kloof tussen de kansen van aanvallers en de strategie van verdedigers om preventieve beveiliging. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van voorspellende technologieën om beter voorbereid te zijn op de volgende aanvallen.
Quantum key distributionQuantum key distribution is een manier van gegevens versleutelen waarbij delen van het wachtwoord worden verwerkt in licht-deeltjes (photonen), die met behulp van fiberoptische kabels worden verstuurd. Dit biedt mogelijkheden voor snelle en veilige encryptie.
RansomwareRansomware is de algemene term voor kwaadaardige software die de toegang tot bestanden of het systeem van het slachtoffer blokkeert totdat losgeld wordt betaald. Dit wordt vaak gedaan door bestanden te versleutelen en een betaling te eisen voor de decryptiesleutel.
Real-time prescriptive analyticsRealtime prescriptive analytics is een geavanceerde vorm van business analytics die besluitvormers helpt bij het bepalen van de beste handelswijze. Bij prescriptive analytics wordt realtime data geanalyseerd om verschillende scenario’s te beoordelen en een optimale keuze te maken.
RemanufacturingRemanufacturing is het terugnemen, inspecteren en modificeren van gebruikte systemen, met als doel deze vervolgens weer aan te bieden met dezelfde garantie als een nieuw product. Er wordt gewerkt aan technologieën om dit proces nog efficiënter te maken. Naast een enorm duurzaamheids-voordeel heeft dit vaak ook commerciële voordelen.
Security by designSecurity by design is bouwen veiligheid als fundamenten voor het ontwerp van de ontwikkeling van een systeem. Bij het inbouwen wordt rekening gehouden met mogelijke binnendringers in het computersysteem. Er wordt gezorgd dat de negatieve impact van een inval tot een minimum wordt beperkt.
Senolytics medicijnenSenolytics is een klasse van medicijnen die zich focust op senescents cellen die een belangrijke rol spelen in het laten afsterven van deze cellen. Hierdoor zijn ze een belangrijke oorzaak van veroudering en tal van ziektebeelden. Onderzoek probeert deze cellen beter te begrijpen en medicijnen te ontwikkelen die ziekten en veroudering tegen kunnen gaan.
Sensortechnologie in slimme kamersMet sensortechnologie worden slimme mogelijkheden in een kamer uitgebreid. Zo kan de luchtkwaliteit worden bewaakt en afgesteld op het aantal gedetecteerde mensen in de ruimte, of kunnen slimme audio- en videosystemen zich focussen op beweging en geluid om tijdens het videobellen automatisch de focus op een bepaald persoon te krijgen, ongeacht waar of hoe ze zich in de ruimte bevinden.
SimulatietechnologieënDoor het toepassen van verschillende technologieën, zoals computational fluid dynamics en computer aided design, worden simulaties steeds realistischer. Hierdoor worden simulaties belangrijker binnen diverse vlakken in de samenleving, waaronder product- en beleidsontwikkeling.
Single chip technologieSingle chip technologie is een ontwikkeling waarbij meerdere verschillende activiteiten door één chip kunnen worden uitgevoerd. Dit wordt mede bereikt doordat het mogelijk wordt om meer transistoren op één chip te plaatsen. Door single chip technologie is het mogelijk om apparaten kleiner, krachtiger en efficiënter te maken.
Software-defined anythingSoftware-defined anything (SDx) is een benadering die verouderde – en vaak gespecialiseerde – hardware vervangt door software die draait op hardwareplatforms. Deze trend moet leiden tot een hogere productiviteit ten opzichte van de oude hardwaresystemen.
Solid state batterijtechnologieVanuit het belang om te verduurzamen en de daarbij komende focus op elektrificatie, neemt batterijtechnologie een vlucht. Hiervoor zijn steeds meer vloeibare elektrolyten nodig. Een batterijtechnologie met uitzonderlijk veel potentie zijn solid state batterijen. Dit zijn batterijen die werken zonder vloeibare elektrolyten. Solid state batterijen zijn veiliger dan batterijen met vloeistoffen en kunnen sneller opladen.
Swarm computingSwarm computing is de opkomende collectieve intelligentie van groepen eenvoudige systeemonderdelen, dit kan leiden tot zelfgenezing, zelfconfiguratie en zelf-optimalisatie. Swarm computing combineert netwerk- en cloud mogelijkheden om on-demand, autonoom en gedecentraliseerd computergebruik te creëren.
Synthetische agro-technologieDe focus op synthetische agro- en biotechnologie is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toepassingen zoals in laboratoria gekweekt vlees bieden oplossingen voor problemen zoals dierenleed, waterschaarste en de stikstof-crisis. Een aantal belangrijke uitdagingen zijn de toegang tot (gepatenteerde) cellijnen, de hoge grondstofkosten, voedingsstoffen van dierlijke oorsprong en schaalproblemen.
Synthetische Messenger RNASynthetische messenger RNA is een doorbraak in de genetische technologie waardoor het mogelijk is om zonder immuunreactie genetische code over te dragen. Deze technologie ligt ten grondslag aan twee van de meest succesvolle vaccins tegen het Coronavirus, maar biedt ook grote kansen in de bestrijding en genezing van andere ziektes zoals kanker.
Tastbare gebruikersinterfacesEen tastbare gebruikersinterface is een gebruikersinterface waarbij een persoon interactie heeft met digitale informatie in een fysieke omgeving. Tastbare gebruikersinterfaces helpen om de grenzen tussen de digitale en fysieke wereld te doen vervagen. Daarbij wordt er naar gestreefd naar ervaring die niet meer als digitaal ervaringen, maar dat wel zijn.
Tekstvoorspellende algoritmenTekstvoorspellende algoritmen ontwikkelen zich met behulp van deep learning en neutral language programming snel door. Algoritmen zoals GPT-3 kunnen inmiddels code en poëzie schrijven die niet meer te onderscheiden is van menselijke auteurs. Het is hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld lopende tekst te vertalen naar computercode.
Transfer learningTransfer learning is een methode binnen machine learning waarbij een model dat is ontwikkeld voor een taak het startpunt wordt voor een volgende taak. Deze methode kan erg veel tijd schelen doordat de modellen leren van andere modellen die al zijn getraind.
Veilige nanotechnologieVeel nanotechnologische innovatie focust zich op het veilig ontwikkelen van innovaties op dit kleine schaalniveau. Daarvoor wordt vaak grafeen gebruikt vanwege de talloze positieve eigenschappen. De stof is extreem dun, honderd keer sterker dan staal, flexibel, doorzichtig, geleidend en licht van gewicht. Dit op een veilige manier benutten is de grote uitdaging.
Virtual realityVirtual reality is een technologie waarbij een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid wordt gecreëerd die met een VR-bril kan worden ervaren. Ontwikkelingen bieden meer dan alleen ervaringen voor consumenten, maar maken kunnen ook trainingen voor bedrijven veel realistischer maken en reparaties op afstand verbeteren.
Visuele dataminingVisuele datamining is een proces van interacties en analytische beredenering dat op basis van zoektermen in het programma een reeks opdrachten uitvoert om één of meerdere visuele representaties van abstracte data te vinden.
WearablesWearables zijn mobiele gadgets met vaak een praktische functie die op het lichaam kunnen worden gedragen. Denk hierbij aan smartwatches, VR brillen of een ring om mee te betalen.
Zelfaanpassende beveiligingZelfaanpassende beveiliging focust op cyber-defensiestrategieën die werken op basis van zelfaanpassende beveiligingsprincipes. Deze benadering verplaatst de nadruk van bescherming naar realtime detectie en reactie, waardoor de verdediging continu wordt aangepast.
Zelfreinigende materialenZelfreinigende materialen bieden kansrijke oplossingen voor tal van moeilijk te onderhouden plekken. Bijvoorbeeld voor hoogbouw kunnen zelfreinigende bekledingen en afwerkingen bijdragen aan het verbeteren van het beruchte, uitdagende onderhoud ervan en bescherming bieden tegen vuil en smog.
Bron: Thaesis, 2022
Mobiele versie afsluiten