Thaesis doet continu trendonderzoek naar de meest relevante maatschappelijke trends en baanbrekende technologische trends. Deze trends maken via onze web en app based tool TRNDR onderdeel uit van de Strategiekamer, de accumulatie van bewezen methodieken en aanpakken van ons adviesbureau. Trendonderzoek is van grote waarde bij scenarioplanning. Door mogelijke toekomsten te voorzien, erop te anticiperen en er vervolgens sneller op te kunnen reageren wordt de strategische besluitvorming binnen organisaties beter. Onze opdrachtgevers leren zo beter omgaan met onzekerheden.

Lees hieronder alles over de 100 baanbrekende technologische trends. Ontbreekt er een technologische trend? Doe hier je suggestie. Wil je maandelijks een dosis inspiratie ontvangen? Schrijf je hier in.

MaatschappijTechnologieMediaEducatieZorg

100 baanbrekende technologische trends

3D packaged CPUsHet 3D verpakken van een CPU is een nieuwe methode om hardware zo klein mogelijk te maken. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om telefoon, laptops en andere mobiele devices steeds kleiner te kunnen maken.
3D sensing camerasOntwikkelingen binnen optische sensoren maken het mogelijk om met behulp van infrarood licht drie dimensies waar te nemen in optische beelden.
4D printing4D printing is een vooralsnog experimentele uitbreiding op het 3D printen waarbij er uit één structuur een driedimensionaal object wordt geprint dat op den duur van vorm kan veranderen. Op termijn kan dit de basis bieden voor zelfreparerende materialen.
5G5G is de nieuwe netwerkstandaard die met behulp van nieuwe radiofrequenties zorgt voor significante verbeteringen in de snelheid van het mobiele netwerk. De snelheid zal met de verandering van 4G naar 5G meer dan tien keer zo hoog worden.
8K8K is een nieuwe richtlijn voor display kwaliteit, waarbij de dichtheid van de pixels van schermen acht keer hoger ligt dan van veel van de huidige schermen. Dit zal grote verbeteringen in de definitie van displays opleveren.
AR CloudAR (Augmented Reality) is een real-time 3D digitale wereld die over de fysieke wereld wordt gelegd . Hierbij kan er bijvoorbeeld informatie of een gebeurtenis worden verbonden met een fysieke locatie. AR cloud is een geavanceerde versie van AR die draait op serverlocaties en via het internet wordt aangeboden. Hiermee wordt AR toegankelijker.
Artificial tissueArtificial tissue is de verzamelnaam voor 2D en 3D celstructuren die door mensen zijn gemaakt. Het meest bekende voorbeeld zijn de zogenaamde kweekburgers. Op termijn heeft artificial tissue de potentie voor een groot aantal toepassingen in de zorg.
AtomtronicsAtomtronics is de technologie waarbij elektronische circuits worden vervangen door op atomen draaiende circuits. Daarbij worden extreem koude atomen gebruikt. Grote voordelen hiervan zijn de eigenschappen die dergelijke atomen hebben zoals supergeleiding en superfluïditeit, wat tot zeer kostenefficiënte en energiezuinige apparatuur leidt.
Augmented analyticsAugmented analytics is het gebruik van een combinatie van coding technieken en algoritmen om data-analyse, data sharing en business intelligence te verbeteren. Augmented analytics tools worden vaak gebruikt om grote hoeveelheden data efficiënter en beter te analyseren, zoals het vinden van patronen op grote sociale media platforms.
Augmented realityAugmented reality combineert een virtuele wereld met de fysieke wereld door het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone.
Automatische data classificatieData classificatie is een aanpak voor het identificeren, beschermen en beheren van informatie die al snel de standaardaanpak is geworden. Geautomatiseerde classificatie is een techniek waarbij de classificatie van gegevens geautomatiseerd is, waardoor gebruikers en bedrijven veel tijd besparen en tegelijkertijd hun veiligheid verhogen.
BiocomputersBiocomputers zijn computers die biologische materialen zoals DNA en eiwitten gebruiken om berekeningen uit te voeren waarbij gegevens worden opgeslagen, opgehaald en verwerkt.
BiometricsBiometrische technologieën focussen op het ontwikkelen van een combinatie van geavanceerde sensoren en getrainde algoritmen om personen te identificeren op basis van fysieke kenmerken. Toepassingen hiervan zijn “in-screen” vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning.
BioplasticsBioplastics, of biopolymeren, worden gemaakt van algen, mariene chitines, cellulose en een grote verscheidenheid aan hernieuwbare biomassabronnen. Het organische karakter maakt het gemakkelijker afbreekbaar, waardoor het een groen alternatief is voor plastic gemaakt met fossiele brandstoffen. Dit helpt klimaatverandering terug te dringen.
BioprintingBioprinting stelt (bio)medische wetenschappers in staat om lichaamseigen cellen met biomaterials te vervangen of te verbeteren. Zo kunnen in de nabije toekomst slachtoffers van brandwonden worden geholpen door huidcellen op het beschadigde lichaamsdeel te ‘printen’, maar kunnen ook kunstmatige botten inclusief gewrichten en pezen worden gefabriceerd.
BlockchainBlockchain is een gedistribueerd publiek grootboek dat alle transacties bijhoudt en tegelijkertijd registreert op computers in het netwerk. Tot nu toe controleerden banken, instituten, toezichthouders en notarissen transacties. In theorie zou blockchain deze “trusted third parties” volledig kunnen vervangen.
Bluetooth 5.0Bluetooth 5.0 is de nieuwste versie van bluetooth, waarbij door een verandering in de codex een betere snelheid en een groter bereik wordt gerealiseerd. Daarnaast kan met Bluetooth 5.0 op twee verschillende apparaten tegelijk muziek worden afgespeeld.
Brain-computer InterfacesDe brain-computer interface is een directe communicatieweg tussen de hersenen en een extern apparaat, gebaseerd op neurale activiteit die door de hersenen wordt gegenereerd. Hoewel veel benaderingen gebruik maken van invasieve apparaten, zijn de meest veelbelovende initiatieven gebaseerd op niet-invasieve benaderingen.
Cloud computingCloud computing is het leveren van computerdiensten als een service via een internetverbinding. Hierdoor hoeven klanten geen servers meer te hebben en onderhouden. Daarnaast levert de cloud de mogelijkheid tot het gebruik van service in verschillende landen, waardoor systemen minder kwetsbaar zijn. Een toepassing van de cloud is Software As A Service.
Cloud securityOrganisaties zullen oplossingen nodig hebben voor één enkel alomvattend beveiligingssysteem voor hun cloud- en hybride omgeving. De oplossingen variëren van eenvoudige gebruiksmonitoring en beveiligingsblootstelling tot zeer specifieke handhaving van het beveiligingsbeleid van een organisatie.
CMAFCommon Media Application Format (CMAF) is een opkomende standaard waarmee de complixiteit van videobestanden wordt verlaagd. Het gebruikt hierbij chunked encoding: een proces waarbij videobestanden in kleinere chunks worden opgedeeld. Het is hierbij mogelijk om vrijwel direct chunks aan te leveren die op dat moment nog bezig zijn met het encoderen.
Cognitive computingBij cognitive computing worden menselijke gedachten gemodelleerd en gesimuleerd. Het doel is om computers menselijker te maken, wat moet leiden tot betere op feiten gebaseerde besluitvorming.
ContainertechnologieContainertechnologie is een methode waarbij applicaties in isolatie kunnen functioneren van andere processen. Door deze ontkoppeling kunnen container-apps eenvoudig en consistent worden ingezet, ongeacht of de doelomgeving een particulier datacenter, de openbare cloud of zelfs de persoonlijke laptop van een ontwikkelaar is. Deze technologie wordt gebruikt door bijvoorbeeld het Google Cloud platform.
Context-aware computingContext-aware computing bestaat uit applicaties en diensten die gebruik maken van contextuele gegevens over een persoon of object om proactief te anticiperen op de behoeften van de gebruiker. Het leidt de context af uit de interacties tussen de gegevens voordat er op basis van die context acties worden gestart om de meest geschikte inhoud aan te bieden.
Continue authenticatieContinue authenticatie maakt gebruik van gedragsmatige biometrie om vast te stellen dat een individu is wie hij of zij zegt te zijn. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van stem, typestijl, muisgebruik, hartslag en looptempo.
Cyberaanvallen op IoT-apparatenInternet-of-Things-apparaten zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen, omdat de mogelijkheden voor beveiliging van kleine, energiezuinige apparaten beperkt zijn.
DeduplicationDeduplicatie is een techniek voor datareductie, vergelijkbaar met compressie en thin provisioning. Bij deduplicatie wordt data zodanig gereorganiseerd dat er zo min mogelijk duplicatie plaatsvindt.
Deep fakeDeep fake is het samenstellen van menselijke beelden op basis van kunstmatige intelligentie. Met deze technologie kunnen nepfoto’s en -films worden gemaakt die niet van echt te onderscheiden zijn.
Deep learningEen algoritme dat meerdere lagen van niet-lineaire transformaties gebruikt om conclusies te trekken uit zintuigelijke signalen. Deze deep learning technieken kunnen worden gebruikt om computeroutput van photonische sensoren te interpreteren.
Deep packet inspectionDeep packet inspection is een technologie die de gebruiker kan inzetten om data te inspecteren. Deep packet inspection wordt door telecomproviders gebruikt om het netwerkverkeer nauwlettend in de gaten te houden en op te slaan.
Deep webHet zogenaamde deep web is het gedeelte van het internet dat niet door traditionele zoekmachines zoals Google wordt bereikt. Slechts het oppervlakte van het internet wordt door deze zoekmachines bereikt en dus blijft een heleboel kennis al dan niet opzettelijk verborgen in de dieptes van het internet, denk hierbij aan markten voor illegale transacties.
Diamagnetic levitationBij diamagnetic levitation wordt een niet-metalen voorwerp aan het zweven gebracht door een wisselend magnetisch veld onder dit voorwerp te creëren. Hierdoor ontstaat er ook in dat voorwerp een magnetisch veld, wat afstoting tot gevolg heeft. Een tot de verbeelding sprekende toepassing van deze technologie is de magnetische zweeftrein.
Digitale tweelingEen digitale tweeling is een digitale replica van een fysiek product, proces, systeem of dienst. Digitale tweelingen worden vaak gebruikt in een vroeg stadium van productontwikkeling en vervolgens bewaard om in een later stadia onderhoud, inspectie en productverbeteringen te kunnen testen.
DronesDrones zijn onbemande luchtvoertuigen. Er worden grote ontwikkelingen gemaakt in het ontwerp van de navigatiesystemen voor drones. Deze systemen gebruiken vaak twee verschillende technieken tegelijk, bijvoorbeeld GPS en GLONASS. Daarnaast worden technologieën zoals Radar, LIDAR en photonische sensoren toegepast om obstakels te ontwijken.
Edge computingEdge computing focust op processen die aan het einde van een netwerkketen worden uitgevoerd. Edge computing richt zich in tegenstelling tot de cloud op het uitvoeren van processen zo dicht mogelijk bij de databron. Daarbij is de utopie dat miljarden IoT-apparaten samen een intelligent netwerk vormen.
Edge-to-Edge displaysEdge-to-Edge displays zijn een trend waarbij de fysieke grenzen van schermproductie worden opgezocht. Hierbij is het doel om de ratio scherm ten opzichte van het totale apparaat te maximaliseren. Hierdoor is het mogelijk om mobiele apparaten kleiner te maken, zonder dat er wordt ingeleverd op de schermgrootte.
Elektromagnetische inductieElektromagnetische inductie is een technologie waarbij voltage wordt gecreëerd door een verandering in een magnetisch veld. Deze technologie maakt het mogelijk om elektronische apparaten draadloos op te laden.
Emotion control devicesMet een groeiend inzicht in de werking van ons brein wordt het ook mogelijk om de cognitieve en emotionele processen te controleren en te beïnvloeden. Zo zouden controversiële resultaten bereikt kunnen worden door bijvoorbeeld psychopaten middels deze technologie te beïnvloeden in hun geestestoestand.
EscrowEscrow is een betalingsmethode waarbij, bij een risicovolle betaling, geld wordt overgemaakt naar een derdenrekening en pas wordt vrijgegeven zodra de service is geleverd of het product aankomt. Deze techniek wordt steeds populairder door de risico’s van online marktplaatsen.
Flexible OLEDFlexible Organic Light Emitting Diodes (OLED) is de technologie waarbij er flexibele schermen kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van kleine flexibele semi-conductors.
Fluid spintronicsFluid spintronics is kort voor fluid spin transport electronics, en is een technologie waarbij de spin van een electron wordt gebruikt om de magnetische staat van data opslag discs te veranderen. Zo kan data razendsnel via een ‘magnetische snelweg’ over deze opslagschijven reizen, waardoor bewegende delen niet meer nodig zijn en de opslagcapaciteit enorm zal toenemen.
Gait recognitionGait recognition is een technologie die duizenden onderscheidende factoren van iemands manier van lopen onderscheidt om te kunnen bepalen wie het is. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor identificatie indien iemands gezicht niet zichtbaar is.
Gallium arsenideGallium arsenide is een nieuw materiaal dat zonne-energiesystemen bijna drie keer zo efficiënt kan maken als bestaande producten op de markt. Deze nieuwe zonnecellen worden drievoudige verbindingscellen genoemd.
General adversarial networksGeneral adversarial networks zijn netwerken die goed zijn in het classificeren en voorspellen van gebeurtenissen. Daarnaast vertonen deze netwerken ook menselijk gedrag door zelf dingen uit te vinden. Dit gaat dus verder dan het observeren van patronen. Een toepassing is het digitaal verbeteren van foto’s.
GenoombewerkingGenoombewerking is een medische procedure op het gebied van gentechnologie waarbij het DNA in het genoom van een organisme wordt ingevoegd, vervangen, gemodificeerd of verwijderd. De toepassingen van genoombewerking strekken zich uit van de ontdekking van geneesmiddelen tot de bestrijding van specifieke medische aandoeningen en syndromen.
GrafeenGrafeen is een enkele laag koolstofatomen, met als eigenschappen dat het een oersterke en transparante supergeleider is. Ramen in gewone huizen kunnen dienst doen als zonnepanelen of als een tv-scherm. Schermen van mobiele telefoons kunnen om de pols worden gewikkeld als een horloge. Het potentieel is in beginsel enorm.
Headless CMSHeadless Content Management Systems (CMS) zijn back-end contentmanagement opslagplaatsen. De code waarop een website, app of platform draait wordt aangeboden, zonder dat er een vertaalslag wordt gemaakt naar een bepaald platform. Hierdoor wordt de integratie met diverse gebruikersplatformen, zoals computers en smartphones eenvoudiger.
Heartbeat laserHeartbeat lasers kunnen op afstanden tot 200 meter de persoonlijke karakteristieken van iemands hartslag onderscheiden. Indien er een database is met de hartslagkarakteristieken van mensen kan deze technologie worden gebruikt worden om personen te identificeren.
Honey encryptionHoney encryption is een nieuwe methode van het versleutelen van digitale informatie die hackers moet afschrikken door nepdata te leveren, iedere keer dat het wachtwoord verkeerd wordt ingevoerd. Hiermee worden hackers vertraagd doordat het identificeren van de echte data vele malen moeilijker wordt.
Horizontale integratie binnen appsGrote bestaande technologiebedrijven proberen de diensten die zij aanbieden aan gebruikers zo veel mogelijk uit te breiden, zodat de gebruikers de app niet meer hoeven te verlaten. Zo heeft Facebook inmiddels ook een interne marktplaats en biedt Amazon niet alleen een platform voor boeken en andere producten, maar ook voor services.
Insight fabricsInsight fabrics is de derde generatie van business analytics platforms, na de Business Intelligence en Big Data fase. Insight fabrics vertegenwoordigt een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën die massale datasets uit verbonden omgevingen real-time verzamelen, analyseren en omzetten in bruikbare (prescriptieve) inzichten vanuit een holistisch perspectief.
Invisible computingSmartphones, tablets, onze laptops en desktops nemen allemaal een groot deel van onze focus en ons mentale redeneer-vermogen in beslag. Met de opkomst van technologieën als spraakherkenning, chatbots, XR en machine learning komt de belofte van apparaten die diep en natuurlijk in ons dagelijks leven integreren binnen handbereik.
Knowledge graphsKnowledge graphs maken een link tussen verschillende databases om daaruit nieuwe kennis te verkrijgen. Google linkt bijvoorbeeld woorden met concepten om de context van een vraag te begrijpen om daarmee een beter passend antwoord te kunnen geven.
Kunstmatige emotionele intelligentieKunstmatige emotionele intelligentie – ook wel facial coding genoemd – is een technologie die emoties kan herkennen door gezichtsuitdrukkingen en spraak te analyseren.
Laser plasma holographLaser plasma holograph is een hologramtechniek waarbij geen glas, rook of water meer nodig is om het licht te reflecteren. Deze technologie is een stap in de richting van gedetailleerde hologrammen die niet op een bepaald oppervlak hoeven te worden geprojecteerd.
Lichtgevoelige nanodeeltjesLichtgevoelige nanodeeltjes, ook wel colloïdale quantumdots genoemd, zijn een nieuw type materiaal dat zonnecellen vele malen goedkoper en flexibeler kan maken.
LIDARLaser Imaging Detection and Ranging (LIDAR) is een technologie waarbij met behulp van lasers een driedimensionaal beeld van de omgeving kan worden gemaakt. Met geadvanceerde LIDAR kan zelfs op hoge snelheden de omgeving accuraat in kaart worden gebracht, wat een belangrijke vereiste is voor volledig autonome voertuigen.
Linear tape file systemsLinear tape file systems is een technologie voor het simplificeren en compact opslaan van mediadata. Dit maakt het mogelijk om grote databestanden op te slaan en te bewaren.
Low Power WANLow Power Wide-Area Network (LP-WAN) is een technologie die een verbinding maakt tussen apparaten met een lage bandbreedte en een lage bitsnelheid over lange afstanden. LP-WAN’s kunnen werken tegen lagere kosten en met een hogere energie-efficiëntie.
Machine learningMachine learning refereert aan een categorie van algoritmen die naarmate het een taak vaker heeft uitgevoerd beter wordt in het behalen van het doel. Dit wordt veel gebruikt in combinatie met data-analyses. Zo kunnen deze zelflerende algoritmen bijvoorbeeld complexe spellen leren spelen en auto’s beter leren anticiperen op het verkeer.
Medical upgradingMedical upgrading is het ontwikkelen van medische protheses om de kwaliteiten van het menselijk lichaam te verbeteren. Een voorbeeld zijn bionische oren die meer frequenties kunnen horen dan menselijke oren en een digitale neus die het met behulp van volatile organic compounds mogelijk maakt om geuren te vertalen naar code en deze digitaal te versturen.
MemristorDe memristor wordt ook wel het godsdeeltje van de electronica genoemd. Het is een weerstand met een geheugen waardoor het kan onthouden welke waarde hij heeft ook als er geen spanning doorheen gaat. Memristors zouden grote gevolgen voor de computerindustrie kunnen hebben, door de capaciteit en snelheid van werkgeheugens exponentieel te verbeteren.
ModularisatieModularisatie is het ontwikkelen van een product, apparaat of code in modules die onafhankelijk van elkaar gerepareerd en verbeterd kunnen worden.
Multi-layer encryption browsingMulti-layer encryption browsing geeft internetgebruikers de mogelijkheid om in relatieve privacy gebruik te maken van het internet. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere lagen van encrypted links waardoor het bijzonder moeilijk wordt om de privacy van individuele gebruikers te schenden.
Neurolinguistic programmingNeurolinguistic programming is een nieuwe tak van programmeren die computers inzicht geeft in de onderliggende menselijke toon, sarcasme, woordspelingen en nog diepere contextaanwijzingen zoals dubbele betekenissen. De stem wordt hiermee de nieuwe gebruikersinterface.
Neuromorphic computingNeuromorphic computing verwijst naar computertechnologieën die zijn geïnspireerd op de manier waarop het menselijk brein informatie verwerkt. Door architecturen na te bootsen die vergelijkbaar zijn met die van zenuwstelsels van levende wezens, kunnen onder andere nieuwe manieren van informatierepresentatie worden ontwikkeld.
Non-newtonian materialenNon-newtonian materialen zijn materialen die lijken te functioneren tegen de normale regels van zwaartekracht in. Zo zijn er materialen die normaal elastisch en zacht zijn, maar onder druk rigide worden. Toepassingen voor non-newtonian materialen zijn bijvoorbeeld comfortabele helmen.
Open source hardwareHet open source hardware model breidt de ideeën en methodologieën die gepopulariseerd zijn in open source software ontwikkeling uit naar hardware ontwikkeling. Documentatie wordt gepubliceerd met open source licenties zodat andere teams deze kunnen aanpassen en verbeteren, gebaseerd op specifieke behoeften.
Paper-polymer batterijenPaper-polymer batterijen of paper-based microbial bio-batteries zijn potentieel een goedkoop, milieuvriendelijk en zelfvoorzienend alternatief voor Li-ion batterijen. De grootste uitdaging in de ontwikkeling focust op de lage output. De toepassingen voor een duurzame en goedkope batterij zijn tegenwoordig talrijk.
Persuasive technologyPersuasive technology is de verzamelnaam voor technologieën die erop zijn gericht om de houding, het gedrag of de opvattingen van de gebruiker te veranderen. Dit gebeurt door middel van feedback op wat de gebruiker doet en door de gebruiker advies te geven over het gewenste gedragspatroon. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat die je verleidt om energie te besparen.
Photonische sensorenPhotonische sensoren staan aan de basis van een breed scala aan nieuwe beeldverwerkingstoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan positie-inspectie, kleurherkenning, gezichtsherkenning, contourherkenning, gelaatsuitdrukkingen en nachtzicht.
Photovoltaic improvementsHet opwekken van zonne-energie wordt goedkoper nu er ontwikkelingen zijn op het gebied van de semi-conductor. Hierbij wordt gebruik gemaakt wordt van magnesium chloride in plaats van siliconen. Op deze manier worden zonnepanelen goedkoper en efficiënter.
PicotechnologiePicotechnologie is de techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes in de ordegrootte van picometers (een biljoenste van een meter). De ontwikkelingen in het werken op deze schaal maken het mogelijk om nog kleinere computers en producten te ontwikkelen, zoals sensoren die in de bloedbaan kunnen werken.
Poort standaardisatieDe poorten die gebruikt worden voor dataoverdracht en opladen worden wereldwijd gestandaardiseerd. Daarbij worden vrijwel alle mobiele apparaten tegenwoordig uitgerust met de nieuwe USB-C standaard. Deze standaard reduceert het aantal verschillende kabels dat consumenten nodig hebben.
Quantum computingEen kwantumcomputer maakt gebruik van de speciale eigenschappen die kwantumdeeltjes bezitten, waardoor deze computer exponentieel sneller is dan de huidige binaire computer. Daardoor kunnen complexe berekeningen razendsnel worden uitgevoerd.
Quantum key distributionQuantum key distribution is een manier van gegevens versleutelen waarbij delen van het wachtwoord worden verwerkt in photon die met behulp van fiberoptische kabels worden verstuurd. Dit biedt mogelijkheden voor uiterst veilige encryptie.
Quantum teleportationQuantum teleportation is de techniek waarbij informatie van een quantum, bijvoorbeeld de stand van een atoom of foton, precies kan worden overgedragen van het ene deeltje naar het andere. Een praktische toepassing hiervan is een volledige veilige manier van communicatie.
RansomwareRansomware is de algemene term voor kwaadaardige software die de toegang tot bestanden of het systeem van het slachtoffer blokkeert totdat losgeld wordt betaald. Dit wordt vaak gedaan door bestanden te versleutelen en een betaling te eisen voor de decryptiesleutel.
Real-time prescriptive analyticsReal-time prescriptive analytics is een geavanceerde vorm van business analytics die besluitvormers helpt bij het bepalen van de beste handelswijze tussen verschillende keuzes. Het analyseert real-time data om verschillende scenario’s te analyseren en op basis hiervan een optimale keuze te maken.
RemanufacturingRemanufacturing is het terugnemen, inspecteren en modificeren van gebruikte systemen, met als doel deze vervolgens weer aan te bieden met dezelfde garantie als een nieuw product. Er wordt gewerkt aan technologieën om dit proces nog efficiënter te maken. Naast een enorm duurzaamheidsvoordeel heeft dit vaak ook commerciële voordelen.
RFIDRadio Frequency Identification (RFID) zorgt voor een revolutie binnen logistieke ketens. Een RFID-systeem bestaat uit een reader en een minuscule tag. Daarmee kunnen objecten, dieren of personen via radiosignalen real-time geïdentificeerd en gevolgd worden. Zo kunnen gegevens simultaan, automatisch, snel en op afstand worden gelezen. Daarbij is unieke identificatie mogelijk en zijn gegevens herprogrammeerbaar.
RoboticsRobotics is een samenwerking tussen verschillende technische wetenschappen, die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord. Doel is om taken over te nemen van de mens, waarbij te denken valt aan drones, maar ook aan robots die ouderen uit bed helpen, het riool schoonmaken en zelfs operaties uitvoeren.
SDxSoftware-defined anything (SDx) is een benadering die verouderde – en vaak gespecialiseerde – hardware vervangt door software die draait op hardwareplatforms. Deze trend moet leiden tot een hogere productiviteit ten opzichte van de oude hardwaresystemen.
Secure Reliable TransportSecure Reliable Transport (SRT) is een alternief voor bestaande videostreaming-methoden. Deze nieuwe techniek zorgt voor soepelere playback, minimale vertraging en hoge beeldkwaliteit.
Security by designSecurity by design is het inbouwen van veiligheid bij ontwikkelen van een systeem. Bij het inbouwen wordt rekening gehouden met mogelijke binnendringers in het computersysteem. Er wordt gezorgd dat de negatieve impact van een inval tot een minimum wordt beperkt.
Selective laser meltingSelective laser melting is een methode van adaptieve productie. Deze vorm van 3D printen verwarmt deeltjes tot een temperatuur waarbij deze een fusie vormen met de deeltjes eromheen. Deze technologie maakt de productie van bijvoorbeeld geavanceerde titanium onderdelen mogelijk.
Self-adaptive securitySelf-adaptive security staat voor de cyber-defensiestrategieën die zijn gebaseerd op zelfaanpassende beveiligingsprincipes. Deze benadering verplaatst de nadruk van bescherming naar realtime detectie en reactie, waardoor de verdediging continu onmiddellijk wordt aangepast.
SimulatietechnologieënDoor het toepassen van verschillende technologieën zoals Computational Fluid Dynamics en Computer Aided Design worden simulaties steeds realistischer. Hierdoor wordt simulatie belangrijker binnen diverse vlakken in de samenleving, waaronder product- en beleidsontwikkeling.
Single-component inductor-capacitorsSingle-component inductor-capacitors sensoren zijn simpele sensoren die bestaan uit twee onderdelen. Deze sensoren maken geen elektrische connecties, zijn goedkoop om om te fabriceren en zijn veilig om te implanteren. De sensoren kunnen worden gebruikt voor het meten van kracht, druk, temperatuur, pH en andere fysische variabelen.
Swarm computingSwarm computing is de opkomende collectieve intelligentie van groepen eenvoudige agenten met kenmerken van zelfgenezing, zelfconfiguratie en zelfoptimalisatie. Swarm computing combineert netwerk- en cloud mogelijkheden om on-demand, autonoom en gedecentraliseerd computergebruik te creëren.
Tangible user interfaceEen tangible user interface is een gebruikersinterface waarbij een persoon interactie heeft met digitale informatie in een fysieke omgeving. Tangible user interfaces helpen om de grenzen tussen de digitale en fysieke wereld te doen vervagen.
Toenemende batterijcapaciteitDe gemiddelde batterijcapaciteit neemt toe. Dit leidt tot een sterke kwaliteitsverbetering van allerlei producten. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het bereik van elektrische voertuigen en het verlengen van de gebruikstijd bij telefoons en laptops.
Transfer learningTransfer learning is een methode binnen machine learning waarbij een model dat is ontwikkeld voor een taak het startpunt wordt voor een volgende taak. Deze methode kan erg veel tijd schelen doordat de modellen leren van andere modellen die al zijn getraind.
Verhoging refresh ratesBeeldschermfabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van schermen die een natuurlijker beeld geven. Onderdeel daarvan is het verhogen van de ververssnelheden van de pixels van displays, waardoor de beelden met minder haperingen vertoond worden. Dit biedt extra functionaliteit voor bijvoorbeeld telefoons, TV’s en laptops.
Virtual Private NetworksVirtual Private Networks (VPN) zijn online services die het IP-adres van de internetgebruiker maskeren, en een andere zichtbare identiteit weergeven voor de websites.
Virtual realityVirtuel reality is een technologie waarbij een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid wordt gecreëerd die met een VR-bril kan worden ervaren.
Visuele dataminingVisuele datamining is een proces van interacties en analytische beredenering dat op basis van zoektermen in het programma een reeks opdrachten uitvoert om één of meerdere visuele representaties van abstracte data te vinden.
WearablesWearables zijn mobiele gadgets met vaak een praktische functie die op het lichaam gedragen kunnen worden. Denk hierbij aan smartwatches, VR-brillen of een ring om mee te betalen.
Web RTCWeb Real-Time Communication (RTC) is een gezamenlijke standaardisatie-inspanning voor een open standaard voor de webbrowser. In essentie maken de Web RTC-standaarden het mogelijk maken om spraak-, video- en datacommunicatie in web toepassingen te integreren zonder browserplugins.
Zelfreinigende materialenNu hoogbouw steeds vaker voorkomt, kunnen zelfreinigende bekledingen en afwerkingen bijdragen aan het verbeteren van het beruchte, uitdagende onderhoud ervan en bescherming bieden tegen vuil en smog. Met behulp van dergelijke materialen kan het reinigen van glazen gevels een verouderde taak worden.