✨ Hoopvolle signalen voor hen die het zwaar(der) krijgen

Inflatie, stijgende energie- en benzineprijzen, de nasleep van de coronacrisis: het raakt ons allemaal. Maar er is een groep kwetsbare mensen die éxtra hard geraakt worden. Zij komen door deze ontwikkelingen steeds dichterbij de armoedegrens, of tuimelen er zelfs al overheen. Uit onderzoek van emeritus-hoogleraar Arbeidsmarkt en Ongelijkheid Wiemer Salverda van de Universiteit van Tilburg blijkt dat mensen aan de onderkant van de samenleving al tientallen jaren financieel stilstaan, terwijl de rest er hard op vooruitgaat.

Jarenlang werd vanuit de politiek en binnen de samenleving het ideaalbeeld van zelfredzaamheid geschetst: mensen moesten hun eigen broek ophouden. Inmiddels komt in verschillende sectoren ook een tegengeluid op gang: we redden het niet altijd alleen en soms is een helpende hand nodig. Als land hebben we een goede uitgangspositie en zijn we steeds meer bereid om bij te springen. Van loonsverhoging voor medewerkers van Schiphol tot compensatie voor de energieprijzen: de overheid en bedrijven trekken steeds vaker hun portemonnee om mensen te compenseren.

In deze nieuwsbrief aan het begin van de zomer zoomen we graag in op die hoopvolle signalen.

  • Werkgevers die door het personeelstekort hun best doen om kwetsbaren aan een baan te krijgen
  • In het sociale domein wordt steeds meer samengewerkt tussen gemeenten om de kluwen regels te ontwarren en toegankelijkheid te bevorderen
  • De bijstand gaat op de schop om niet meer te werken vanuit wantrouwen, maar vertrouwen.
  • Een creatieve kijk op de toekomst

Lees meer