📝 Hoe kunnen media polarisatie bestrijden?

Links versus rechts, conservatief versus progressief, realisme versus idealisme. Tegenstellingen hebben een functie, ze helpen ons brein te ordenen wie bij welke groep hoort. Maar de afgelopen twintig jaar zijn deze begrippen verworden tot scheldwoorden uit het politieke woordenboek, stelt De Correspondent. 

Links zitten de terroristenknuffelaars, rechts de neo-nazi’s. En de afstand tussen die twee kampen lijkt steeds groter te worden. 

Media spelen een belangrijke rol bij deze tegenstellingen. In Amerika zijn de verschillen tussen Fox News en CNN als dag en nacht, maar ook in Nederland wordt er een eigen agenda aangehouden. En bestaat er nog geen medium voor jouw standpunt? Dan is een eigen podcast, YouTube kanaal of ander social media account in een tijd van nieuwe media snel opgericht.

Traditionele media hebben de-polarisatie al een aantal jaar op hun agenda staan. Polarisatie zaagt namelijk langzaam maar zeker aan de stoelpoten van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen in deze tijd van tegenstellingen elkaar weer gaan vinden? In deze nieuwsbrief gaan wij op zoek naar een aantal middelen die kunnen helpen om het gat te dichten. 

  • Een kritische blik naar binnen: wat moet er veranderen in de journalistiek om polarisatie te stoppen?
  • Niet alleen, maar samen werken aan het bestrijden van tegenstelling
  • Welke journalistieke innovatie kan zorgen voor minder verschillen?
  • Kunnen inclusieve media zorgen voor minder contrast? 

Lees meer