Het wordt vaak genoemd in combinatie met status, macht en aanzien: geld. Maar geld gaat ook over nu en straks, over wat van publiek belang is en over wat economische waarde heeft. De financiële sector lijkt vooral gedreven door het laatste.
Hoewel de financiële sector de crisis van 2008 nog steeds niet helemaal te boven is (denk aan staatsdeelnemingen in ABN AMRO en de Volksbank), wordt er veel verwacht van fintechs als Adyen en Mollie. Maar technologische innovatie leidt niet vanzelfsprekend tot vertrouwensherstel en zeker niet tot een kleinere kloof tussen de rijkste en de armste Nederlanders. Hetzelfde geldt voor de huizenhoge inflatie waarmee Nederland te kampen heeft.
Maar wat nou als we dat geld en de financiële sector op een humanere manier in zouden kunnen richten? Kan de financiële sector voorop gaan lopen door te humaniseren in plaats van te robotiseren? Gaan investeerders bij het zien van het smeltende Poolijs de klimaatcrisis helpen oplossen door een langetermijnvisie te verkiezen boven het kortetermijnrendement? Betekent het einde van de lage rente ook het begin van het einde van de wooncrisis?
Over dit soort vragen gaat deze nieuwsbrief, waarin we hoopvol vooruit durven kijken hoe een financiële sector eruit zou zien als het niet alleen maar gaat over poen, knaken en doekoe. Een systeem waarin solidariteit voorop komt te staan, voor mens én natuur. Daar zetten wij graag ons geld op in.