ūüß™ Systeemprobleem? Deze 4 organisaties vonden een doorbraak

Staan jouw goede voornemens nog overeind? Of ben je inmiddels weer gezwicht en vervallen in oude gewoontes? De wens van partner Ricardo Uijen om meer te gaan sporten prijkt nog steeds hoog op zijn lijstje. Maar de mountainbike die hij daarvoor aan wil schaffen heeft een verwachte levertijd van na de zomer. Fabrieken liggen stil en onderdelen moeten overal en nergens vandaan komen. 

Het is een goed voorbeeld van hoe systeemproblemen werken – en hoe deze door de huidige pandemie steeds vaker voorkomen. Dat veroorzaakt klein leed (zoals de mountainbike van Ricardo), maar kan ook veel grotere gevolgen hebben.

Systeemproblemen kenmerken zich door een web van onderlinge afhankelijkheden en relaties. Het gevolg is dat ze niet eenzijdig, bijvoorbeeld door √©√©n organisatie binnen dat systeem, opgelost kunnen worden. Onze onderlinge afhankelijkheid zorgt voor steeds meer systeemproblemen.

Bij Thaesis zien we dit terug in de strategische verkenningen die we doen met opdrachtgevers. Door een brede betrokkenheid van relevante stakeholders en verrassende partners, is het soms een ware kunst om een creatieve oplossing voor een gezamenlijk probleem te vinden.

In deze nieuwsbrief nemen we je mee langs een aantal organisaties en individuen die het wél lukt om uit het web te breken en met hun suggesties laten zien dat systeemproblemen niet onoplosbaar zijn.

  • Ziekenhuizen¬†werken¬†samen¬†om waardegedreven zorg te¬†bieden
  • Ongelijk investeren zorgt voor gelijke¬†kansen¬†in het onderwijs
  • De burger als investeerder¬†als sleutel tot betere landbouw
  • Het medicijn tegen systeemprobleem¬†stress? ‘Laat kinderen langer buiten spelen’

Lees meer