Wat zou jij doen met €8,5 miljard als je het mocht besteden aan herstel én ontwikkeling van het onderwijs? Over die vraag buigen Nederlandse onderwijsinstellingen zich de komende tijd. Het coronavirus heeft voor flink wat vertraging gezorgd, het kabinet wil er met het Nationaal Programma Onderwijs voor zorgen dat deze wordt ingelopen en verbeteringen worden doorgevoerd.
Maar kan een incidenteel geldbedrag zorgen voor structurele verandering? Terwijl de sector snakt naar een oplossing voor de lange termijn, is het de vraag wat dit geld gaat bewerkstelligen. De Algemene Rekenkamer spreekt zelfs van weggegooid geld, als vooraf niet duidelijker wordt vastgelegd waaraan het zal worden besteed.
Hoe je dat geld wél van waarde kan maken, daar denken we bij Thaesis graag over mee. Niet alleen adviseren we organisaties in de onderwijssector over strategie en innovatie, ook schreven we recentelijk een whitepaper over hoe je leermiddelen zo goed mogelijk kan aanbesteden. Door digitale middelen goed in te zetten, kunnen we onze mondiale koppositie op het gebied van onderwijs heroveren. Denk daarbij niet alleen fysiek versus digitaal onderwijs, maar ook aan synchroon versus asynchroon onderwijs.
Aan de hand van vier grote problemen in de onderwijssector, benoemen we in deze TRNDR Monthly vier kansrijke oplossingen:
- Ontwerp digitale middelen samen met docenten (in plaats van enkel voor hen)
- Verander het systeem om kansenongelijkheid tegen te gaan
- Stimuleer een leven lang leren al van jongs af aan
- Schakel de hulp van studenten in voor docenten, om het vak aantrekkelijker te maken
Samen met opdrachtgevers werken we aan een toekomst waarin onderwijs voor iedereen even toegankelijk is. Hoewel verloren tijd niet met euro’s kan worden gecompenseerd, zijn wij ervan overtuigd dat een eenmalige impuls tot structurele verbeteringen kan leiden.
Lees meer