šŸŒŖZo word je als organisatie sterker van chaos

Nu de lockdown voortduurt en niemand weet hoe de wereld er over een maand uitziet, is de vraag hoe je kan groeien uit chaos relevanter dan ooit. Opvallend is dat Nassim Nicolas Taleb met zijn boek Antifragiliteit in 2012 al een antwoord op die vraag wist te formuleren. In onze adviesopdrachten en in mijn colleges over strategievorming gebruiken wij het gedachtegoed van Taleb. Als onzekerheid de overhand neemt, zijn er drie verschillende organisaties te onderscheiden. Zij die slecht met verandering om kunnen gaan, zij die er bestand tegen zijn.

šŸŒ± En organisaties die floreren door constante verandering.

Je raadt het al: het laatste type organisatie heeft de grootste overlevingskans. Taleb vergelijkt het met een hydra. Als de kop van deze draak uit de Griekse mythologie afgehakt wordt, krijgt hij er vervolgens weer Ć©Ć©n bij. Zo wordt hij nog sterker.

Deze definities zijn niet in beton gegoten: iedere organisatie kan veranderen. Maar wat maakt nou dat sommige organisaties sterker worden door chaos? GeĆÆnspireerd op Taleb zien wij vier belangrijke ontwikkelstrategieĆ«n in de praktijk:

  • Wees weerbaar en laat kleine fouten toe, zodat grote fouten voorkomen kunnen worden
  • Leef een aantal simpele regels na in alles wat de organisatie doet
  • Leg de focus op wat er gaat verdwijnen in plaats van wat er gaat verschijnen
  • Kies de optie met de meeste mogelijkheden voor de toekomst

In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op deze vier punten en kijken we welke organisaties het beste orde in de chaos scheppen. Ga er zelf mee aan de slag, en wees niet bang om soms fouten te maken: dat is Ć©Ć©n van de belangrijkste strategieĆ«n om verder te komen. Liever een beetje hulp?Ā Neem contact met ons op om te ontdekken hoe jouw strategie beter bestand kan worden tegen verandering.

Lees meer