Site pictogram Thaesis

🚜 Het agroconflict als strategische zoektocht

🍅 Wij zijn een klein landje dat groot is in landbouw. ‘s Werelds grootste producent van tomaten, uien én aardappelen. Een derde van alle zaden voor groenten komt oorspronkelijk uit ons land. Al met al zijn we de op een na grootste voedselproducent ter wereld. De enige die meer produceert is Amerika – met 270 keer zoveel landoppervlak.

Maar de afgelopen maanden is het niet de roep om export die in ons land klinkt. Met de pandemie lijkt Nederland meer overtuigd dan ooit: voedsel moet duurzamer en lokaler geproduceerd worden. Daar sluiten steeds meer boeren en andere voedselproducenten zich bij aan. Beyond Meat en de Braziliaanse vegaburgers van Fazenda Futuro worden inmiddels deels in ons land geproduceerd.

🌱 Dat het duurzamer moet – daar lijken alle partijen van overtuigd. Maar welke strategie past daarbij?

Want tezamen met de roep om duurzamer en lokaler voedsel, loopt het agroconflict tussen boeren en de overheid hoog op. Het een staat niet los van het ander – willen we ons voedsel lokaal geproduceerd zien, dan moeten alle partijen stoppen met naar elkaar wijzen om als eerste te beginnen.

In deze TRNDR Monthly duiken we dieper in het probleem en laten we zien dat iedereen gebaat is bij een oplossing van het agroconflict.

Lees meer

Mobiele versie afsluiten