⚡️Wat de energiesector ons leert over verandering

25 procent. Volgens Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is dat het aantal van een groep dat je mee moet krijgen voor een moeilijke verandering. Daarna gaat de overige 75 procent veel sneller overstag.

🏁 Niet de laatste loodjes, maar de eerste loodjes zijn het zwaarst.

De verduurzaming van de energiesector is daarvan een goed voorbeeld. Decennialang wordt er al aandacht aan het onderwerp besteed, maar de laatste vijf jaar komt het pas echt van de grond. Nu liggen er zelfs afspraken bij de Europese Unie om in 2030 minimaal 70 procent van alle elektriciteit en ruim een kwart van alle energie duurzaam op te wekken.

Maar hoe zijn we tot die gewenste omwenteling gekomen? En welke lessen kunnen andere sectoren die duurzaam willen veranderen hieruit trekken? Over dit vraagstuk bogen wij ons bij Thaesis de afgelopen tijd. Dit zijn onze lessen:

  • Kijk naar de rol van jouw organisatie binnen de veranderende sector
  • Neem zelf de leiding in je eigen transitie
  • Houd rekening met je omgeving – acteer lokaal en sociaal

In deze nieuwsbrief duiken we verder in die lessen. Het bijzondere van de huidige gezondheidscrisis is dat de roep om duurzaamheid luider dan ooit klinkt, maar veel organisaties niet weten waar te beginnen. De verduurzaming van de energiesector toont in ieder geval aan dat het in élke sector mogelijk is om duurzaam te veranderen – zolang je die eerste 25 procent maar aan boord weet te krijgen.

Lees meer