Bij de grootste verbouwing van de verzorgingsstaat in 2015 kregen gemeenten de touwtjes volledig in handen binnen het sociaal domein. Zorgorganisaties, onderwijs en toekomstige werkgevers zoeken sindsdien samen met gemeenten naar manieren om de burger sneller en beter te helpen. Duizenden organisaties samen met honderden gemeenten zoeken zo naar betere oplossingen.
Maar hoe werk je samen met zoveel verschillende partijen, belangen en werkwijzen?
In goede tijden gaat samenwerken vaak van een leien dakje: je profiteert van elkaar en maakt je samen sterker. Maar zodra de donkere wolken zich samenpakken, wordt een samenwerking vaak een stuk ingewikkelder. Niet omdat je elkaar niet vertrouwt, maar omdat je met elkaar vertrouwen wilt blijven bouwen. Want hoe draag je gezamenlijk de verantwoordelijkheid? En hoe zorg je ervoor dat je samen de storm doorstaat?
Wat helpt: voor de storm komt al nadenken over deze vragen. Wie begint, wil vaak geen energie besteden aan slechtere tijden. Toch is dat precies wat er nodig is om te weten waar je samen aan toe bent:
✅ Een gezamenlijk doel met heldere doelstellingen
✅ Weten wat je van elkaar wil en mag verwachten
✅ Van tevoren gemaakte afspraken over mogelijke conflicten
Na vijf jaar decentralisatie binnen het sociaal domein zien we dat instanties steeds beter worden in het aangaan van deze samenwerkingen. Dat gaat soms met vallen en opstaan, maar in deze nieuwsbrief vind je hoopgevende voorbeelden over hoe de handen ineen slaan, binnen en buiten het sociaal domein, goed uit kunnen pakken. Doe er je voordeel mee!