Rond de eeuwwisseling maakte de journalistiek zich weinig zorgen. Onderzoeksjournalisten werkten maanden lang aan één artikel. Kranten verkochten adverteerders ‘nee’, omdat de beschikbare ruimte maanden van tevoren uitverkocht was. Abonnees waren behoorlijk trouw aan hun nieuwsmedium.
Digitale transformatie zorgde niet alleen voor een versnelling van journalistieke innovatie, maar ook voor een erosie van de betalingsbereidheid voor nieuws.
🌀 Daardoor staan onafhankelijke nieuwsmedia steeds meer onder druk
De onlangs overleden Harvard-professor Clayton Christensen voorzag de opkomst van disruptieve technologie en de grote impact die het op onze maatschappij heeft. Journalistiek werd participatief, onderzoeksverhalen interactief en nieuws gepersonaliseerd. Tegelijkertijd kwamen kwaliteit en snelheid tegenover elkaar te staan, versplinterde onze nieuwsconsumptie en creëerden big tech platformen advertentiemonopolies.
Zo bracht journalistieke innovatie een fundamenteel vraagstuk met zich mee waarop we het antwoord nog niet hebben gevonden. En hoewel het makkelijk is om somber te zijn over de toekomst, blijkt uit de artikelen van deze maand dat er óók genoeg te vieren is. Media laten zien dat ze innovatief genoeg zijn om te experimenteren. Ze hebben wat Thaesis betreft een goed startpunt: de noodzaak voor kwaliteitsjournalistiek blijft onverminderd aanwezig.