šŸ’³ Als banken een Google-mentaliteit zouden hebben

Fintechs, speculatieve crypto’s, AI ‘gereguleerde’ algoritmes ā€“ dergelijke nieuwe intermediairsĀ en technologieĆ«n duiken aldoor op en worden steeds invloedrijker.

Is dit een goede of slechte zaak?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Overheden juichen nieuwe start-ups over het algemeenĀ toe. Innovatie staat voor veel bestuurders synoniem voor vooruitgang. En vooruitgang is goed. Maar bestuurders Ć©n toezichthouders moeten zich niet blindstaren op de vooruitgang die innovatie heet, wantĀ een transformatie van de financiĆ«leĀ sector brengt grote risico’s met zich mee.

Zoals het risico van erosie van maatschappelijke waarde en het doemscenario van een financieel systeem dat oncontroleerbaar van de ene boom naar de volgende bust holt.Ā Het risico van steedsĀ snellere cycli van groei en crisis. Het risico van grenzeloos maar ongenuanceerd techno-optimisme. En het risico van verdwijnende democratie bij besluitvorming omdatĀ deepĀ algoritmes uit California de boel overnemen.

Als banken, pensioenfondsen, verzekeraars en overheden niet actief aan de slag gaan met het humaan toepassen en eerlijk reguleren van deze nieuwe intermediairs en technologieĆ«n, gaan we ons economisch verkeer efficiĆ«nter faciliteren terwijl we de maatschappelijke waarde vanĀ diezelfde banken, pensioenfondsen en verzekeraars op het spel zetten.

In deze achtste editie van TRNDR Monthly daarom aandacht voor innovaties in de financiĆ«le sector,Ā ontwrichting vs. regulering, risico’s die verwaarloosbaar lijken maar waar we vooral onze neus niet voor op moeten halen, en inspiratie om met deze veranderingen om te gaan.

Lees meer