Wolfram, de disruptor van het strategisch adviesvak?

Als Thaesis inspiratiesessies houdt over disruptieve innovaties, dan wordt vaak de vraag gesteld ‘wat is de disruptor van het adviesvak’? En geheel tegen de regels van de expert in moeten we dan het antwoord schuldig blijven. Zo’n acht jaar geleden was het antwoord Google Answers geweest. Deze service bood tegen betaling antwoorden. Hoe hoger het bedrag hoe beter de adviesservice. Maar deze service bestaat niet meer. Google heeft de service door gebrek aan gebruik uit de lucht gehaald. Of zoals ze het zelf zeggen ‘Google Answers has been retired’. Pfff, konden wij als adviseurs weer opgelucht ademhalen. Another disrupor bit the dust….

Tot het voorjaar van 2016 toen wij een bezoek brachten aan het technologiefestival SXSW Interactive. Daar hebben we persoonlijk kennis gemaakt met Stephen Wolfram. Wolfram is de bedenker van Wolfram Language, tevens de grootste belofte van SXSW Interactive 2016. Wolfram Language heeft de potentie om ons strategisch adviesvakgebied te ontwrichten: niet zoeken met trefwoorden, maar gewone vragen stellen

De doelstelling van Wolfram Language is: making the world’s knowledge computable, oftewel het aanbieden van een platform waarin op basis van alle kennis in de wereld feiten omgezet kunnen worden in echte antwoorden. Niet met zoekmachines die op zoek gaan naar informatie op basis van trefwoorden, zoals in onze huidige wereld gangbaar is. Wel met het berekenen van het beste antwoord op een vraag op basis van een enorme hoeveelheid ingebouwde data, algoritmes en methodieken. Als je niet van programmeren houdt of je wilt eerst de kracht zien dan kun je op Wolfram|Alpha terecht. Dit is een tool voor het publiek, gemaakt op basis van Wolfram Language. Zie http://www.wolframalpha.com/. Een eenvoudig voorbeeld is de verhouding inwoners van Brussel t.o.v. Amsterdam Wolfram Language zit onder de motorkap van Wolfram|Alpha en onder die motorkap kun je nog veel meer analyses maken.

Betrouwbare data en wetenschappelijke vooruitgang

Onder de motorkap bevinden zich vier kerncomponenten: taalanalyse, gecureerde data, dynamische berekening en geautomatiseerde visualisatie en representatie. De grootste uitdaging voor Wolfram Language zit in het verzamelen en cureren van objectieve data enerzijds en het toepassen van algoritmes, modellen en methodieken anderzijds. Dat vergt een continue ontwikkeling die naadloos aansluit op de ontsluiting van betrouwbare data en wetenschappelijke vooruitgang.

Vier voorbeelden van mogelijkheden voor Wolfram

  1. Toepassing in de mediasector

Wolfram zit boordevol data over radiostations wereldwijd. In strategische verkenningen over de waarde van radiostations is een vergelijking van het aantal radiostations in relatie tot het te besteden marketingbudget per land interessant. Deze vergelijking is niet meer iets wat alleen internationale strategiebureaus snel en volledig kunnen maken, want in Wolfram Language is dit een redelijke simpele instructie. Bijvoorbeeld het aantal radiostations in de Brazilië, China en de VS.

  1. Toepassing in de educatieve sector

Wolfram laat de achterkant van wiskunde zien. Daar waar Khan Academy wiskunde uitlegt laat Wolfram Language ons interactief deelgenoot worden van de wiskunde zelf. Van probabilistische wiskunde tot meetkunde. Kijk hier maar eens naar.

  1. Toepassing in de zorg

Eén van de sterke punten van Wolfram is de rekenkracht in combinatie met machine learning. Op eenvoudige wijze kan een machine worden getraind om vervolgens bruikbare voorspellingen te krijgen. Neem bijvoorbeeld alle bezettingsgraden van bedden van de afgelopen jaren en voer daarbij de zoekterm “temperatuur” in. Vervolgens kan op basis van temperatuur een schatting worden gemaakt van de bezettingsgraad. Wolfram geeft meteen aan welke mate van zekerheid voor je voorspelling opgaat.

  1. Toepassing in de financiële sector

Wolfram heeft veel historische data van relevante handelsbeurzen ingevoerd, inclusief complexe berekeningen die horen bij de financiële sector. Allerlei analyses kunnen op maat gemaakt worden. Misschien wel om de koers te voorspellen van een beursgenoteerde onderneming die twijfelt over het uitgeven van nieuwe aandelen. Wolfram kan worden ingezet om te bepalen wat het ideale moment is.

Disruptor van het strategisch adviesvak?

Of Wolfram de disruptor van het strategisch adviesvak is zal de tijd ons leren. Thaesis zal de disruptor in ieder geval omarmen. Door het leren van de taal, het testen van de mogelijkheden en het verkennen van strategische mogelijkheden samen met klanten met lef.